Blog

Icoane de proiectare: 10 accesorii pe care designerii lumii le plac

În fiecare an apar noi corpuri de iluminat pe piața iluminatului. Fabricile din întreaga lume prezintă anual la expoziții noi modele care ar trebui să ne câștige dragostea pentru următorii 3-5 ani. Dar lămpile care se numesc „pictograme de proiectare” încă nu își pierd popularitatea.
Acestea sunt modele create în urmă cu jumătate de secol de designeri și arhitecți care sunt încă în producție și au o mare cerere, în ciuda tendințelor schimbării modei și a timpului.

PREZENTAREA ICOANELOR DE DESIGN, 10 ACCESORII PE CARE DESIGNERII LUMII LE PLAC:
1 – & TRADITION – LAMPA CU GHIVECE DE FLORI

Ghiveciul de flori a fost inventat de Verner Panton în 1968, iar în 1972 a primit premiul Gute Form din partea republicii federale Germania. Este format din două emisfere cu diametre diferite, direcționate unul către celălalt. Diametrul emisferei superioare este de două ori mai mare decât cel inferior. În emisfera inferioară este o sursă de lumină. Suprafața lămpii este strălucitoare și lucioasă, iar interiorul este alb pentru a reflecta mai bine lumina din lampă.

Lampa a apărut în prima vară, când a apărut fluxul de „copii cu flori” (hiphi). Și mai întâi a fost produs la fabrica Louis Poulsen, apoi produs sub licență pentru Unique Copenhagen. Ghiveciul de flori se găsește acum în catalogul Factory & Tradition. Metalul emailat a fost în cele din urmă înlocuit de aluminiu lăcuit.

2 – NEMO – LAMPA PROJECTEUR

Lampă cu pandantiv Projecteur 165, recreată după desenele celebrului arhitect francez Le Corbusier – unul dintre cele mai populare modele ale mărcii NEMO, o icoană a designului. A fost dezvoltat în 1954 pentru curtea supremă din Chandigarh (India). Corpul reflectoarelor este din metal, difuzorul de sticlă este ușor curbat, iar interiorul este șlefuit, astfel încât lumina este moale și difuză. În prezent este relevant un corp de iluminat în stil industrial, cu forme tehnologice stricte și șuruburi cu aripi. Prezentat în versiuni pentru pardoseală, pandantiv, perete / tavan, precum și pentru stradă (Ip54).

3 – FONTANA ARTE – LAMPĂ GIOVA

Gae Aulenti a inventat Giova în 1964. Proiectantul și-a făcut debutul în domeniul designului iluminatului, creând un obiect, o jumătate de lampă, o jumătate de vază. Lampa are o bază metalică pe care este așezat un bol de sticlă, în centrul căruia se află o sferă luminoasă mată. În partea de sus a designului este o coroană de o dimensiune mai modestă din sticlă de suflare cu glonț (care înseamnă „cu bule inegale”), care servește ca vază.

Giova este o sculptură ușoară din sticlă, prezentată în două dimensiuni. Această pictogramă de design există acum și în versiunea LED.

4 – O-LUCE – LAMPĂ LYNDON

Vico Magistretti a creat un produs numit Lyndon în 1977, iar de-a lungul anilor și-a extins linia de la interior la versiunile exterioare. În linie există o versiune suspendată, podea și perete.

Corpul de iluminat cu un corp cromat este similar în stil cu un candelabru, un reprezentant tipic al produselor create de Vico Magistretti. Nuanțele sferice de sticlă transparentă acoperă sursa de lumină, creând efectul de lejeritate, simplitate și forme geometrice. Lyndon readuce atmosfera unui mare oraș de la sfârșitul secolului 19, rămânând relevant până în zilele noastre.

5 – ARTEMIDE – ECLISSE

O altă lampă de Vico Magistretti (Vico Magistretti) a fost Eclisse, dezvoltată pentru Artemide în 1965. A câștigat premiul Compasso d’Oro în 1967 și a devenit ambasadorul italian al designului în lume.

Eclisse este un echilibru avangardist între formă și funcție, design și valoare. Conceptul constă în funcționalitate – capacitatea de a regla intensitatea luminii folosind o inserție rotativă, care simulează „eclipsa” sursei de lumină. Partea exterioară a sferei este fixă, iar pervazul interior mobil oferă posibilitatea de a crea lumină directă sau difuză.

Lampa Eclisse, care se potrivește unei icoane reale de design, se află într-o colecție constantă a celor mai importante muzee de design, inclusiv MoMa din New York și Muzeul de design Triennale din Milano.

6 – FLOS – SNOOPY

Frații Akile și Pierre Castiglioni (Achille și Pier Giacomo Castiglioni) au venit cu lampa Flos Snoopy bazată pe celebrul desen animat despre un câine din 1967.

Lampa este o bază cilindrică din marmură albă valoroasă cu vene, un disc de sticlă transparentă din cristal gros care acoperă sursa de lumină din partea de jos și trei găuri pentru îndepărtarea căldurii de la sursa de lumină, asemănătoare cu găurile de pe bilele de bowling. Când este privită de sus, lampa de masă arată ca o minge de bowling, iar în profil pare un câine Snoopy. În anul celei de-a 50-a aniversări a lămpii, un lot limitat de 1.700 de piese a fost lansat cu un finisaj de pulbere neagră mată.

7 – FLOS – LAMPĂ 2097/50

Gino Sarfatti a fost întotdeauna un inovator, nu se teme de noile soluții tehnice – a folosit lămpi cu plexiglas și halogen, a experimentat cu reglarea fluxului de lumină și a acordat o mare atenție design-urilor. Gino este un inginer naval. A descoperit însă talentul unui designer și a creat compania Artelus, pe care a achiziționat ulterior marca Flos.

În 1958, a creat un candelabru 2097/50, similar cu un trunchi de copac. Cadrul din oțel este decorat doar cu lămpi și fire. Mai mult în lampă nu există detalii și decorațiuni inutile: totul este restrâns, funcțional și simplu. Forma creează volum și oferă suficientă lumină. Lampa 2097/50 este un obiect preferat al designerilor. Poate fi găsit atât în ​​interioare moderne, cât și în expoziții internaționale.

8 – LOUIS POULSEN – PH ANGHINARE

Lampa de cult a lui Paul Henningsen PH Artichoke (anghinare – o plantă din familia aster) a apărut sub forma unei schițe pe hârtie în 1958. Primele 8 accesorii au fost făcute special pentru restaurantul Langelinie Pavillonen din Copenhaga. Și ceea ce este cel mai interesant – ele luminează și decorează interiorul restaurantului până în zilele noastre.

Hennigsen a creat un astfel de obiect de lumină, uitându-se la care sursa de lumină nu este vizibilă din niciun punct, este ascunsă din vedere de petalele situate într-un anumit unghi. Lumina este reflectată în petale, moale și difuză.

PH Artichoke este cea mai reprodusă lampă din lume. Este copiat și imitat de mulți, dar „anghinarea” de Louis Poulsen este prima și singura. De-a lungul anilor de la începutul producției, a schimbat sursele de lumină, a achiziționat o gamă de dimensiuni (480, 600, 720, 840 mm în diametru), a extins paleta de culori (roz, cupru, cupru, alamă, alb, oțel inoxidabil și oțel inoxidabil lustruit), a fost din sticlă și în aur.

9 – LOUIS POULSEN – LAMPĂ AJ

Lumini AJ Arne Jacobsen (Arne Jacobsen) a apărut în 1957 la Copenhaga. Acestea au fost special concepute pentru noul hotel Radisson Blu Royal de 5 stele din Danemarca. Iluminarea în hotel – lămpi de masă și podea – cele mai necesare tipuri de lămpi pentru vizitatori. Caracteristica distinctivă a AJ este profilul său în formă de clopot recunoscut, care poate fi înclinat și baza cu o gaură în baza unde trebuia să fie așezată scrumiera.

Până la a 50-a aniversare a seriei, Louis Poulsen a extins linia de culori a accesoriilor. Culorile decorațiunii ar fi trebuit să nu fie luminoase și să fie combinate cu paleta de culori a mobilierului Arne Jacobsen. Următoarele opțiuni de culoare sunt acum disponibile pentru comandă – negru, galben ocru, roșu ruginit, albastru de miezul nopții, vinete, gri deschis, gri închis, verde închis, alb, măsline (ulei deschis).

10 – INGO MAURER – STRUCTURA UȘOARĂ 1970/2013

Inobositorul inventator și patriarh al lumii, Ingo Maurer, nu a creat niciodată lămpi banale și plictisitoare. În anii ’70, a venit cu o structură de lumină pandantivă. Acest produs este realizat din acril, plexiglas și aluminiu. Șase tuburi luminoase alcătuiesc o structură geometrică tridimensională și sunt ținute în această poziție de cabluri (sunt și fire electrice). Lampa a fost creată în acele zile când lămpile fluorescente erau disponibile surse de lumină. Dar în 2013, a apărut versiunea cu LED a lămpii Light Structure.

Ingo Maurer participă la expoziții, proiecte și instalații publice, surprinzând cu idei originale și soluții noi.